19.03.2019

Весна іде – красу несе…

Засідання студентського наукового гуртка

«Твоє. Цикл подорожей неосяжним: українотворчі студії»

 

Напередодні Жіночого дня весни кафедра українознавства запросила студентів та викладачів академії взяти участь у черговому засіданні студентського наукового гуртка «Твоє. Цикл подорожей неосяжним: українотворчі студії» Лабораторії історії українських традицій хатобудування кафедри українознавства Українського національного центру екологічної архітектури і зеленого будівництва ДВНЗ ПДАБА. Березневе засідання гуртка було присвячено історії українських жіночих головних уборів та прикрас і традиціям відзначення традиційного свята українських жінок Колодія.

Роботу гуртка відкрила завідувач кафедри українознавства, професор Євсєєва Галина Петрівна, яка зазначила, що в історії розвитку національного костюму українок головні убори посідають важливе місце, органічно поєднуючи практичні, соціальні, естетичні, містично-символічні функції, і розказала про філософські й ужиткові принципи творення й використання українських жіночих головних уборів та прикрас.

Учасниці гуртка студентки гр. ПЦБ-1-17 Д. Хіль, А. Майленська, М. Кобзєва, П. Нечіпуренко підготували для учасників заходу цікаві змістовні доповіді. Їхні розповіді про види та способи носіння вінка, розмаїття форм нашийних прикрас, роль традиційної дівочої коси в образі молодої українки й обрядових дійствах стали яскравим екскурсом в історію жіночих прикрас на території України. Доповідачки показали неперервність відтворення цих деталей національного костюму від найдавніших часів до сьогодні. яскравими прикладами актуальності живої української традиції послужили ілюстрації, дібрані студентками до своїх доповідей – світлини благодійного проекту ТЦ «Домосфера» і Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара» «Щирі» та відеоролики показів робіт українських дизайнерів одягу та аксесуарів на Ukrainian Fashion Week-2019.

Заступник декана будівельного факультету, к. т. н., доц. Т. А. Ковтун-Горбачова провела майстер-клас з виготовлення сучасних авторських прикрас в стилі етно. Поділившись з гостями не тільки секретами майстерності, а й оригінальними творчими задумами, небуденним баченням художнього потенціалу звичних речей, Тетяна Анатоліївна надихнула присутніх на подальші творчі пошуки.

Викладач кафедри філософії та політології В. В. Дьоміна передала до Лабораторії історії українських традицій хатобудування кафедри українознавства раритетне видання АН Української ССР та Українського державного музею етнографії і художнього промислу «Народний костюм» (автор О. Л. Кульчицька). Цей прекрасний подарунок поповнить науково-методичну бібліотеку кафедри українознавства.

Окрасою заходу став виступ гостей із Дніпропетровської академії музики ім. М. Глінки – фольклорного ансамблю «Калита» (керівники К. Кердан та Хмилюк Т. В., художній керівник О. Н. Гусіна). Цей творчий колектив був створений 2014 року для реконструкції та популяризації козацьких пісень. «Калита» є лауреатом першого Міжнародного фестивалю козацьких пісень Дніпропетровщини «Покрова на Хортиці» та учасником багатьох всеукраїнських та обласних фестивалів та конкурсів. Унікальний репертуар і висока виконавська майстерність учасниць колективу підкорили усіх присутніх.

Весняне свято української культури об’єднало всіх його учасників навколо перевірених століттями скарбів національних духовних те естетичних здобутків.

Ілюстрація: Гудима О. «Дівчина»

 

Ст. викл. кафедри українознавства,

керівник студентського наукового гуртка «Твоє»

О.В. Ткач

 

?>
вверх