01.11.2018

Подорожі рідним краєм. Викладачі кафедри українознавства

Викладачі кафедри українознавства з колегами та разом із агентством креативних мандрівок «Дивна Україна»  подорожували рідним краєм. Завітали до сел  Волоського, Майорки та їх околиць.  Провідником подорожі був відомий письменник, краєзнавець, заслужений журналіст України, співавтор книги «Родоводи надпорізьких сіл Волоського і Майорки» Микола Петрович Чабан.

Село Волоське було засноване 1769 року, назва якого походить від волохів. Біля Волоського багато пам’яток археології, включаючи поселення, кургани  та могили. Навпроти села були Дніпрові пороги – Сурський та Лоханський, які описав Дмитро Яворницький до їх знищення та затоплення місцевості в результаті побудови Дніпрельстану.

На околиці села розташований  дорожній знак і пам`ятник історії  – катерининська миля, встановлена на маршруті подорожі  імператриці українськими землями до Криму. Подібні дороговкази за розпорядженням князя Г. Потьомкіна були розставлені на всьому шляху через кожні 10 верст.

Ми всі гуляли екосадибою в Майорці. Куштували український фінік – зізіфус, український ківі – актинідію. Помилувалися краєвидами мальовничого Стрільчого острова на Дніпрі,  побачили барвисту затоку Дніпра на місці колишньої каменоломні. Побували в Свято-Михайлівському храмі, при якому працює недільна школа, та в місцевому музеї старожитностей.

Відвідали школу, яка була збудована з цегли колишнього Спасо-Преображенского храму. Кожен клас оснащений сучасними технічними засобами, реалізовується програма української нової школи  в першому класі. У 2014 році в  школі працював тимчасовий пункт для біженців з Донбасу та Луганська.

Дізналися про життя об’єднаної територіальної громади: створено КП «Волоські мережі», встановлено сміттєві баки, освітлюють вулиці, ремонтують  дороги, будують новий корпус сільської школи, який матиме спортзали, обсерваторію, лабораторії з фізики, хімії, біології. В  майбутньому планують відремонтувати Набережну й зробити велодоріжку уздовж Дніпра. Були в Офісі старости, поблизу якого у 2017 році було відкрито монумент Волоського горіха.  А тим, хто готує страви  з горіхом й пригощає ними на свято, дарують саджанець горіха. В будинку Офісу працюють бібліотека, гуртки, діє буккросинг  тощо.

 

Саме ось така осінь – золота, барвиста, спонукає до підведення підсумків, збирання плодів й початку чогось нового – яскравого й незабутнього!

Більше фото у галереї кафедри українознавства

 

?>
вверх