23.11.2018

Ми пам’ятаємо! Ми сильні!

До 85-тих роковин Голодомору 1932 1933 років в Україні співробітниками кафедри українознавства: доцентом Л. Г. Богуславською та старшим викладачем С. П. Волковою було організовано та проведено студентську науково-практичну конференцію 21 листопада, в якій активно брали участь студенти економічного, будівельного, архітектурного, механічного факультетів. Серед інших учасників – доценти кафедри українознавства В. А. Бабенко, О. Ю. Баранник, Ю.М. Рощина, завідувач кафедри філософії і політології В. В. Білополий.

Україна в 1932-1933 роках пережила жахливу трагедію – Голодомор, який забрав мільйони життів. Жертвами голодомору стали також й ті, хто вижив та їх нащадки, бо вони мали забути ким були їх предки і мали забути, хто і задля чого їх вбивав.

При відкритті конференції В. В. Білополий відзначив, що потрібно пам’ятати кожну жертву цієї трагедії, адже наша боротьба за нашу незалежність не припинилася, вона триває й до нині. На завершення В. А. Бабенко наголосила на трагічності подій ХХ століття для українського народу, про те, що вони можуть повторитися й ми маємо запобігати цьому.

Учасники заходу розглянули низку питання: про передумови голоду (А. Ячменникова, студентка гр. МБ-18-1п), про причини голодомору та здійснення злочину (Д. Ткач, М. Терентьєва, студентки гр. ФІН-18, Т. Горяінова, студентка гр.  ЗУК-18), про психологічні наслідки (К. Бєлєва, студентка гр. ЗУК-18), про пам’ятники жертвам (А. Легка, студентка гр. МАГ-18, Т. Карпова, В. Кісельова, студентки гр. АРХ-18ст), про художній фільм «Голод-33» (реж. О.Янчук, 1991) (Є. Сидоров, Б. Новак, студенти гр.  АРХ-18ст), про документальний фільм «Свіча Джеймса Ернеста Мейса» (реж. Н. Сущева, 2008) (Р. Закінян, студент гр. ЕП-18-2),  про визнання Голодомору 1932-1933рр. як геноциду українського народу спільнотами та державами світу (А. Ткаченко, студентка гр. ФІН-18), про акцію «Запали свічку» (А. Туз, студентка гр. ФІН -18). Авторський вірш продекламувала Анастасія Манейло. Й на останок пісню «Сам собі країна» заспівала Лада Папірна.

Серед проблем, що були винесені на обговорення було й питання гідності та свободи в Україні, оскільки саме 21 листопада в Україні офіційно відзначають День Гідності та Свободи. Дата присвячена подіям, які відбувалися у Києві під час Майдану та Помаранчевої революції.  Ще 13 листопада 2014 року чинний Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про День Гідності та Свободи» – утвердження ідеалів свободи, демократії в Україні, вшанування тих громадян, які захищають демократичні цінності та права людини, національні інтереси нашої держави та її європейський вибір. Саме це питання було висвітлено у доповіді Анастасії Соколенко (студентки гр. БЦІ-18).

День пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. у 2018 році припадає на 24 листопада. Кожен охочий може приєднатися громадської акції «Запали свічку», згадати загиблих українців та запалити свічку на своєму підвіконні  о 16:00 в пам’ять жертв геноциду українського народу.

Ми маємо запобігати повторенню подібних злочинів у майбутньому як в нашій державі, так й у світі.

?>
вверх