09.10.2018

ІІ міжнародний колоквіум “Мови, науки і практики”

3-4 жовтня 2018 року в нашій Академії за фінансової підтримки Посольства Франції в Україні та Всесвітнього агентства франкофонних вузів (AUF) пройшов ІІ міжнародний колоквіум “Мови, науки і практики”.

Особливістю цього колоквіуму є те, що з 1 вересня 2018 року цей рік був оголошений роком французької мови в Україні. Таке рішення було прийняте після зустрічі в липні 2018 р. Міністра освіти України пані Лілії Гриневич з послом Франції в Україні пані Изабель Дюмон.

Від французького посольства в роботі колоквіуму прийняли участь та виступили з доповідями на пленарних засіданнях аташе з університетського та наукового співробітництва пан Сільвен Ріголе, аташе з питань співробітництва в галузі французької мови пан Фабріс Пето. Асоціацію франкомовних університетів представила голова AUF по Україні та Молдові пані Роксана Туркану.

На колоквіум було представлено 152 резюме доповідей, серед яких 119 українських і 33 іноземних вчених.

Статистика іноземців:

  • 18 учасників із Західної і Центральної Європи (Франція, Бельгія, Чорногорія, Молдова, Вірменія, Румунія);
  • 13 учасників із Африки (Буркіна-Фасо, Конго, Марокко, Туніс, Алжир, Малі, Сенегал);
  • 2 учасника із Азії (Йорданія, Іран).

Французьки університети були представлені 8 професорами із Національного інституту прикладних наук м. Ліона та м. Страсбурга, Університетів ля Рошель, Страсбурга, Артуа та Орлеана. Крім того в роботі колоквіуму приймали участь 7 керівників французьких асоціацій і федерацій, які активно співпрацюють з українськими університетами.

Українські учасники приїхали з усіх регіонів і провідних університетів нашої країни: Києва, Львова, Чернігова, Харкова, Бердянська, Тернополя, Кропивницького, Миколаєва, Дніпра, Ужгороду, Маріуполя, Одеси, Запоріжжя, Дрогобича та інших міст.

Вузи Дніпра були представлені Придніпровською державною академією будівництва та архітектури (30 доповідей), Дніпропетровською медичною академією МОЗ України (25 доповідей) та Дніпровським національним університетом ім. О. Гончара (доповідей).

3 жовтня о 10.00 відбулося урочисте відкриття колоквіуму, на якому виступили:

  • від імені академії – в.о. ректора Н. І. Верхоглядова;
  • від імені посольства Франції в Україні – радник з лінгвістики пан Ф. Пето;
  • від імені AUF – пані Туркану Р., координатор роботи AUF з Молдовою та Україною.

Протягом 2-х днів проходили 3 пленарних і 15секційних засідань, на яких були розглянуті основні питання в області філології та методики вивчення французької мови,  будівництва та архітектури, медицини та природничих наук.

Відмінними рисами цього колоквіуму, які відрізняють його від попереднього, є наступне:

  • Розроблений та розміщений логотип колоквіуму на всіх документах;
  • Кількість резюме з 117 в минулому році збільшилась до 152;
  • Зафіксовано збільшення доповідей з економіки, будівництва і архітектурі та медицини;
  • Міжнародний науковий комітет провів ретельне рецензування отриманих резюме;
  • Здійснена трансляція у режимі on-line всіх пленарних засідань (розміщено на офіційному каналі youtube академії).

Слід також зазначити додаткову роботу оргкомітету з підготовки та розміщення виставки малюнків студентських робіт «Франція очима українських студентів» та виставки постерів, присвячених літнім лінгвістичним стажуванням у Ліоні, ле Мані, Страсбурзі і Греноблі.

На заключному засіданні колоквіуму були підведені підсумки і визначено передбачуване місце проведення наступного колоквіуму. Було відмічено, що багато доповідей було представлено на високому науковому рівні, організація та проведення самого колоквіуму мають високу оцінку.

?>
вверх